Stoppa ätstörningar

För några dagar sedan rådissade jag en reklam från ett företag som heter Miss Skinny. Deras reklam föreställde två väldigt smala ben som stod särade och i mitten stod det ”Do you fit in, size zero only”. och så skrev jag : ”I just want to know what your opinion about this commercial from a clothes company. In my opinion this is making me sad, sad for real. I think that our socetity is ugly that has made this whole thing about being super skinny as something you have to be to be considered as someone who ”fit in” or are beautiful. This ”most be skinny to be beautiful” thing was actually a big part of the reason why I got eating disorders because I thought for real that I needed a tigh gap and hip bones to be beautiful. BULLSHIT. Beaty is not measured in look. When I publish progress pics if myself where I show a pic of me like a year ago(when I had eating disorders) and now I always get comments from a few people that tells me that before (49 kilo) was better than now. I understand them actually that they think that I was more beautiful when I was super skinny because that is what media and society is telling us is right, that it’s beautiful to be skinny. And it’s sad that people consider a sick under weight girl more beautiful than a girl who is healthy. Remember that girls and boys that Beaty is not measured in eather weight or look. If you are genetic skinny it’s one thing and I think it’s beautiful but I think it’s wrong to say that people who are not naturally size zero need to diet and starve themselves down to underweight to feel beautiful. Be the healthiest and best version of you, that is beauty. ??”

 

Vad som nu har kommit fram är att det här företaget ”Miss skinny” inte existerar utan detta var ett försök att belysa ätstörningar och skapa reaktioner vilket de verkligen gjorde! Det är orginisationen Frisk & Fri som gjorde den här kampanjen och jag vill vara med och stötta detta och pusha för den här orginisationen. Det här med ätstörningar är något som ligger nära mig och jag vill aldrig aldrig aldrig att någon tjej eller kille där ute ska behöva genomgå den smärtan som ätstörningar kommer med. Jag vill få fram att idealet vi har idag inte är ett bra ideal och vi ska inte sträva efter att vara supersupersmala om vi inte är födda så. Vissa är födda naturligt smala med en snabbförbränning och då är det bra att vara smal men alla är inte födda så och kan inte vara så smala.  Jag till exempel trodde på riktigt att jag behövde ha ett mellanrum mellan måna lår ”Feets together tights apart” och att jag var tvungen att ha utstickande höftben för att vara vacker. Jag svälte ner mig till undervikt och jag fick ett mellanrum på mina lår och mina höftben stack ut precis som jag ville, men min mens försvann och jag var tvungen att besöka läkare varje vecka för att göra blodprover för att se till att  mina njurar var okej. För ja det gick så långt att mina njurar började lägga av på grund av att jag misshandlade min kropp med för lite mat och för mycket träning. Men det var vad som krävdes för att jag skulle vara så smal och jag fick ätstörningar för att jag trodde att det var enda sättet för mig att känna mig vacker. Men så är det inte, ja det är vackert att vara smal men det är minst lika vackert att vara normal vikt eller till och med  övervikt. Är man vacker på insidan så kommer det att lysa igenom till utsidan. Skönheten sitter inte i vikten, måtten eller något i utseendet. Kom ihåg det. Så därför tänker jag sprida den här videon och be er att gå in på den HÄR hemsidan och läsa mer om kampanjen och om du är sjuk be om hjälp. 

 

[youtube width=700″ height=”500″]http://www.youtube.com/watch?v=YT-ivV05ucs&feature=player_embedded[/youtube]

 

 

  1. paulina skriver:

    jag läste om denna hemsidan i tidningen för några dagar sedan, precis när den var ny, och jag blev glad av att läsa att den fick så mycket kritik när dom inte visste vem som ”låg bakom” den. jag blev glad att det var så många som reagerade negativt på den, och verkligen tänkte över detta med skönhetsidealet. det betyder att vi är på väg mot någonting bra. något riktigt j*vla bra faktiskt! 🙂

  2. simone skriver:

    Hej! Tycker att det är superroligt att du utvecklat en positiv hälsosyn hos människor! Innan gick det från smalhets till fithets som finns överrallt och är sååå irriterande. Jag menar hallå? Man dör inte av av ta en fika, man blir inte tjock av att inte träna och deff och bulk är något jäkla bulumi-beteende. För att må bra får man liksom hitta sitt- som du verkar ha gjort och personligen tycker jag att din blogg inte är lika tjatig och klychig som den var förut och du ser bättre ut än vad du gjorde när jag första gången kikade in på din instagram för ett recept på pannkakor lol, då du såg liten och frusen ut. Tjejer där ute- vikt är massa, alltså dragningskraften mot jorden. Alla är olika. Skit därför i vikten och i samhället och kolla på dig själv och dina behov. På din hälsa. Mår du bra? Gör så att du mår bra då. Det kanske inte är vikten som är problemet utan ditt självförtroende? 

  3. Johanna skriver:

    Hej Ellen, jag skulle verkligen behöva råd från dig just nu !Jag har aldrig varit överviktig eller tjock och har aldrig sett tjock ut, jag väger lika mycket nu som för två år sen bara att jag har mer muskler nu. Men nu när jag kollar tillbaka på bilder så tycker jag att jag såg jättetjock ut! Jag har minskat många cm men behållit samma vikt och du vet ju hur olika kroppen ser ut då.Men istället för att kolla på bilder nu och tänka ”fan vad bra du är, ,vad duktig du har varit” så kan jag bara tänka på att jag såg mullig ut förut och tycker att mina armar såg jättestora ut osv. Jag tyckte inte det då, men jag tycker det nu eftersom jag är mer ”fit” nu.Hur ska jag göra för att leva i nuet och bara vara nöjd med mig själv? Ska jag skita i att kolla före och efter bilder eller vad? :(Tack på förhand , Kram !

  4. Håller med dig i allt du skriver och vad dom säger i videon, har gjort ett inlägg på min blogg som du kan läsa genom att gå in på länken.  Jag ser upp till dig, du är en sån otroligt stor inspirations källa och jag bara älskar din blogg och hur du ser och tänker på saker, kram nathalie! 🙂  http://nathalieericson.forme.se/2013/september/frisk-och-fri.html

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..