ANNONS

Varför det inte blir någon video idag – blodpropp?

/

Idag blir det ingen video tyvärr men jag är glad att jag har lyckats att leverera i alla fall 21 videor i rad. Anledningen att det inte blev en video idag är att gårdagens vlogg slutade i ett gråtkalas som höll på tills klockan 22 på kvällen och det har jag ingen lust att lägga upp. Nog med att jag kan dela med mig av rätt så mycket av min vardag men att dela med mig av när jag sitter och storgrinar så att både maskaran och snoret rinner känns som att dela med sig av för mycket, i alla fall för min del.

Det hela började med att jag var hos min gynekolog för att få reda på provsvaren på mina blodprov och påbörja behandling av endometrios. För er som vill veta vad endometrios är kan klicka R. Men kort och gott så innebär det att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än på insidan av livmodern,  Endometrios kan finnas i princip var som helst i kroppen men vissa ställen är vanligare än andra. Det är i alla fall den sjukdomen som gör att jag mår illa och har ont i magen VARJE dag och inte kan behålla maten 4 av 7 dagar i veckan, min mormor har samma diagnos så det går väl i släkten! 🙂

Dem symtomen som jag känner av är mest från 1177 vårdguidens sida är:

  • Det gör mycket ont när du har mens.
  • Du har mellanblödningar eller riklig mens.
  • Det gör ont när du har ägglossning.
  • Du har smärtor långt in i slidan och i magen när du har slidsamlag.
  • Du har symtom som liknar urinvägsinfektion som att du till exempel känner dig kissnödig ofta eller det svider när du kissar.
  • Du har symtom som liknar IBS, som till exempel diarré eller förstoppning.
  • Du känner dig allmänt sjuk, trött, illamående och har feber.
  • Du har diffusa smärtor i bäckenet och nedre delen av buken. Smärtorna kan stråla ut i korsryggen, ljumskarna och benen.

Sen finns det andra symtom också som jag inte riktigt känner av. Exempelvis är en punkt som symtom på den här diagnosen att man kan ha svårt att bli gravid. Det exempelvis vet jag inte om jag har för jag har aldrig försökt eller ”råkat” bli gravid. Man kan också ha symtom som att du har blod i kisset eller bajset i samband med mens men det har jag heller aldrig som tur är.

Hur som helst, det finns inget botemedel mot endometrios men man kan göra lite olika saker för att lindra symptom. Tillexempel värktabletter för att bli av med smärtan, men för mig hjälper inte alvedon, ipren och dem där vanliga så man kan få morfin utskrivet då. Dock är inte morfin en särskilt bra lösning i det långa loppet då det är en väldigt stark ”drog” som man kan bli beroende av om man tar det för mycket. (TUSAN!)

Med kirurgi kan man plocka bort cystorna som kan uppkomma. Men det kan alltid komma nya. Samt så är en ”lösning” att ta bort mensen eller minska mensen med hormoner. Exempelvis p-piller, hormonspiral, mini-piller eller liknande. Så min gynekolog ville ju sätta in en spiral på mig för att jag förhoppningsvis skulle bli av med mensen då och därmed må bättre. Jag vet att det fungerar för jag fick p-piller utskrivet redan när jag var 12 år då detta problemet började och då mådde jag bättre, dock så mådde jag i övrigt inte bra av p-piller så jag har testat 5 eller 6 olika sorter men det fungerar inte riktigt för mig. Våren 2016 slutade jag med allt sådant där och sedan dess har jag fått tillbaka alla dessa symtom och ja, ni vet ju hur jag mår! 🙁

TILL SAKEN NU. Igår var jag hos min genekolog och fick reda på mina provsvar och jag har tydligen anlag för att få blodpropp. WHAT?! Jag fattade ingenting för det är ingen i min nära familj som har fått blodpropp… Min farmor har visserligen problem med hjärtat och har gjort en bypass men jag tror inte att hon har haft blodpropp faktiskt. Men troligtvis kommer detta från min pappas sida! Jag blev jätteledsen.

Jag blev inte ledsen för att jag har anlag för blodpropp för det är inte ovanligt och det är väldigt många som har det. MEN jag blev ledsen för att hon inte kan behandla min endometrios på grund av det. Tidigare har man sagt att personer som har anlag för blodpropp inte får ta vanliga kombinerade p-piller men att man då istället fått ta mini-piller med enbart genstagen hormon. Dock så berättade min gyn att det har kommit nya studier som tyder på att risken för blodpropp är lika stor med gestagen som med kombinerade p-piller så hon vågade inte skriva ut mini-piller eller sätta in en spiral på mig.

Summan av kardemumman är alltså att det inte finns någon behandling för mig eftersom att jag inte får inta några hormoner med risk för blodpropp. SÅ, jag var väldigt ledsen igår och kände mig fruktansvärt uppgiven. Idag mår jag dock bättre och har slutat gråta över detta, det blir liksom inte bättre för att jag sitter här och tycker synd om mig själv. Men jag är ledsen, ska jag fortsätta att må såhär dåligt varje dag?

Är det någon av er som har samma problem som mig? Vad gör ni när ni mår dåligt?

PS: Detta är info från vårdguiden och saker som min gynekolog berättade för mig.

39
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00