Jag kom på det här om dagen att jag har ju inte delat ett enda julrecept här i bloggen. Så kan vi ju bara inte ha det!! Så igår gick jag och handlade ingredienser och ställde mig och kokade en vegansk knäck som jag vill dela med er. Det här är verkligen det mest simpla receptet ever men så himla gott!

Varför det första julreceptet jag vill dela med er är just knäck är för att knäck enligt mig är det första jag tänker på när någon säger ”julgodis”. Det är det enda godiset som vi varje år sedan jag var barn har bakat. Min mormor eller mamma gjorde alltid det och sen när jag blev ”stor nog” att få stå med varmt socker vid spisen så har jag gjort det. Detta var dessutom väldigt enkelt att veganisera och det smakar precis likadant som vanlig knäck!

Ingredienser
2 dl växtbaserad vispgrädde (Jag använde sojagrädde)
2 dl strösocker
2 dl Sirap
100 g mandlar

Gör såhär
Ta fram en djup stekpanna eller kastrull. Ha i sirap, socker och grädde och koka upp under omrörning. Låt kolan koka i cirka 20 minuter, tills dess att den har fått en fin gyllenbrun färg.

För att veta när din knäck är klar kan du göra ”kulprovet”. Häll upp ett glas med kallt vatten. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Superenkelt!

Hacka dina mandlar och häll ner i din knäck innan du häller den i små formar eller så gör du som mig. Ta en ugnsform och klä i bakplåtspapper och häll ner din knäck. Låt den svalna och sedan kan du skära upp den i lagom stora bitar. 🙂 Jag tycker att det är enklare så, de gånger jag har gjort det i små formar så har jag alltid lyckats hälla utanför och kladdat ner hela köket och dessutom bränt mig. Så detta är enklare enligt mig. 🙂

  1. Detta ser ju så himla gott ut. Ska definitivt göra dessa till julafton. 🙂

  2. Lovisa skriver:

    Hej!
    Tänkte bara informera om att jag inte kommer in på din blogg via adressen ellenfarnstrom.se, utan endast fitspooration.se. Använder Safari om det har någon betydelse. Kramar <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..