ANNONS

Vegansk sushi med marinerad tofu

/

Jag har gjort ett sushi recept tidigare och det kan ni se HÄR (klick!!). Men sen förra veckan när jag bjöd över Oscar och Inez på middag och gjorde sushi så ville jag spicea upp det lite med marinerad tofu också och det blev riktigt bra så jag ska dela mitt uppdaterade sushi receptet med er nu. 

Ingredienser

Sushiris:
2,5 dl Sushi ris
4 dl vatten
2 msk Japansk risvinäger
2 msk socker
1/2 tsk salt

Sushi rullar
Sushi nori
Avokado
Gurka
Paprika
Morot
1/2 Tofublock

Tofu marinad
2 msk soja
1/2 tsk sambal oelek
1 msk sweet chili sås
1 vitlöksklyfta

Gör såhär

Vi börjar med att marinera vår tofu.

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Skär upp din tofu i strimlor och placera i en form med höga kanter.
  3. Sprid ut marinaden så att tofun säkert är helt täckt och låt ligga i marinaden i minst 1 timme men desto längre desto mer hinner den suga åt sig smakerna.
  4. Stek i rapsolja och låt svalna.

Nu går vi på riset.

  1. Tvätta 250g sushiris noggrant i kallt vatten och låt rinna av. Häll riset i en skål och täck med nytt kallt vatten, låt stå i 20 minuter.
  2. Skölj igen och låt rinna av. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten och låt koka upp.
  3. Stäng av plattan och täck över kastrullen. Låt stå i 10 minuter eller tills allt vatten har absorberats.
  4. Värm risvinägern med socker och salt tills det smält ihop. När riset hae kokat klart så spred jag ut det på en skärbräda för att det skulle svalna snabbare då man helst vill att riset ska vara kallt innan man börjar göra sin sushi. När riset och vinägern svalnat så är det dags att sprida ut vinägern i riset, vänd riset försiktigt så att inte allt klibbar ihop sig för mycket och att det säkert kommer vinäger överallt.

Skär upp dina toppings i strimlor.
Lägg ut ett nori ”blad” på din bambumatta och lägg ett tunt lager ris över hela. Sedan lägg på dina ”toppings” och börja rulla!

Att rulla kräver lite teknik samt tålamod men det är väldigt enkelt när man väl har kommit på hur man gör. Det viktiga är att rullarna blir tighta så att dem inte faller isär sen när det är dags att skära dem i delar. Har du svårt att få till det så finns det bra instruktioner  på YouTube eller google. Sedan är det bara att skära upp lagom stora bitar och sedan servera och äta direkt. Doppa i lite soja är gott!

1
14

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00