Igår var jag hos gynekologen. Jag vet inte hur många olika gynekologer som jag har träffat nu men igår var jag på en ny klinik (för mig) och träffade en ny gynekolog. Det är alltid lite jobbigt att vara tvungen att dra genom historian för en ny person, berätta allt igen, ta upp alla symtomer, berätta hur det har gått hos andra gynekologer och berätta vilka prover och undersökningar som jag har gjort. Men kvinnan som jag träffade igår gjorde mig lugn, jag kände mig trygg och trots att hon under undersökningen bad om ursäkt typ 4 gånger för att hon tryckte så mycket och rörde runt i fiffi ganska brutalt för att leta efter cystor så kändes det inte jobbigt. Jag ska definitivt gå hos henne i fortsättningen också!

Ni som har följt med mig ett tag vet att jag har fruktansvärda problem med mensvärk. Jag får brutala kramper, ont i magen, ont i ryggen, i benen, jag måste kräkas, blir dålig i magen, ibland även feber… Detta är inte bara när jag har mens utan jag har så även vid ägglossning. Så egentligen, jag känner mig princip magsjuk 3 veckor av 4 varje månad. Jag började med p-piller redan när jag var 12 år för att få bort mensen då jag inte klarade av att gå i skolan och det fungerade bra mot värken. Dock så fick jag en hel del andra biverkningar och har under åren provat 5 olika sorters p-piller. När jag var 18/19 så gav jag upp p-pillerna och har sen dess inte tagit något hormonpreparat alls. Sen dess har mitt brutala illamående kommit tillbaka och under förra året var det flera av er som frågade hur jag mådde pga att jag gick ner ganska mycket i vikt. Anledningen att jag gick ner i vikt är att jag har svårt att behålla maten pågrund av allt illamående… Det har blivit lite bättre sen jag började gå hos kinesiologen och jag har gått upp 3kg sen dess då jag äntligen kan behålla mat i magen. Men under mensen och ägglossningen går det inte. Så därav att jag sökte mig till en ny klinik och en ny gynekolog igår.

483480c5 192d 44d8 baa9 2e2617171b25

Hon vill ju att min mens och ägglossning ska stoppas helt. Tyvärr så kan man inte behandla endometrios på något annat sätt än med hormoner vilket känns mindre bra. Men hon tyckte att jag skulle prova ceracette (mini-piller) som inte innehåller något östrogen. Dessa stänger tydligen av ägglossningen också tillskilland från spiral, p-piller osv. Jag hämtade ut pillerna men jag är ändå fruktansvärt nervös över vilka biverkningar man kan få med tanke på att jag inte har reagerat bra på vanliga kombinerade p-piller. Jag frågade er på instagram om dessa och de flesta av er hade bra erfarenhet av dessa (så skönt att höra) och har inte känt av några biverkningar. Men många skriver att dem har gått upp i vikt, tappat sexlusten, blivit deprimerade, fått akne osv osv… Den biverkningen som jag egentligen är mest rädd för är just viktuppgång. Jag är frisk från min ätstörning sen flera år tillbaka men jag ska inte ljuga och säga att jag inte är rädd att en ”omotiverad” viktuppgång skulle trigga min gamla ätstörning. Alltså om jag plötsligt skulle gå upp massa i vikt utan att äta mer. 2-4 kg javisst men vissa av er skrev att ni hade gått upp mellan 10-40 kg utan att ändra kosten vilket låter helt galet!!! :O Det kan vara värt att testa åtminstone. Skulle jag må jättedåligt av biverkningar så är det ju inte värre än att jag får sluta ta pillerna. Men att gå runt och må illa hela tiden är ju inte heller hållbart. Min gynekolog förklarade det som att om man går med endometriossmärtor för många år så kan man tillslut få kronisk smärta, det är nog det värsta jag kan tänka mig. Tänk att känna sig magsjuk hela livet? nej fy tusan.

98f66317 1fd6 4a8a 8a83 81806ff3ae73

Jag kommer inte börja med dem innan jag har varit i australien då min gynekolog sa att jag skulle räkna med att blöda lite hipp som happ i 3-6 månader när jag börjar ta dem och att det sedan skulle stanna av och sen skulle jag troligen inte blöda alls i framtiden. Men jag har inte lust att ha konstant mens när jag och Jesper ska bo i en bil i 4 veckor när vi back-packar. Så om 2 månader kanske jag ska ta tag i detta och se om jag mår lite bättre av att använda mini-piller mot smärtorna. Ni som följer mig här men inte på instagram, har ni något erfarenhet av detta?

 1. emmaa skriver:

  Jag har tagit dessa sen jag var 15år och min mens slutade direkt, jag har inte gått upp i vikt alls och har inte haft några biverkningar 🙂 dessa är även de första p-pillrena jag började med så jag har haft riktigt tur!

 2. Bjurman skriver:

  Hej Ellen!

  Jag tänkte flika in och lämna en kommentar här då jag har som sig. Konstant mensvärk. Mer i vissa perioder. Men jag har PCO. Innan dom hittade mitt ”fel” så fick jag prova massa olika p-piller/mini-piller. Varav cerazette var en utav dom. Det fungerade tyvärr inte för mig då jag fick humörsvängningar och mådde dåligt psykiskt av dom. Men hoppas dom hjälper för dig 🙂

  Det pillret jag ätit som funkat bäst hittills är yaz. Blir säkert byte till det för mig snart igen. Satte i en hormonspiral efter jag fick mitt andra barn och jag har fortfarande konstant mensvärk. Men skönt att man alltid har skyddet där. Har en förmåga att glömma ta pillret ibland.. Hur som… hoppas du blir hjälpt av cerazette

 3. Vilma skriver:

  Hej Ellen! Det många inte förstår att pillerna inte gör att man går upp i vikt bara i sig själv utan att man kan få mer sug efter mat vilket gör att man går upp. Så bara ät som normalt och ha kvar din balans så kommer du inte gå upp❤️

 4. Sara skriver:

  Jag har ätit mini piller i snart 5år av anledning till migrän samt skydd. Under denna tiden har jag gått upp i vikt och tappat en del sexlust. Men jag har däremot inte blödigt något sen jag började med mina tabletter

 5. Ida skriver:

  Jag har aldrig ätit just minapiller men har provat olika p-piller som har funkat bra men äter inga just nu. Har även spiral och p-stav som jag är såå nöjd med! Ska även börja med nya P-piller om vecka då jag behövt göra uppehåll med hormoner inför en opeation. Jag har inte gått upp i vikt av några p-piller men fårt bättre matlust vilket bara har varit bra då jag har svårt att äta pga ätstörning. Till mig har läkaren och min bm sagt att det är bra att kombinera piller och spiral för det har tydligen bättre effekt och en spiral verkar ju direkt i livmodern. Jag använde också tens regelbundet i förebyggande syfte och har fått bra smärtlindring att ta vid behov samt medicin mot illamående.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..