Igår var jag hos gynekologen. Jag vet inte hur många olika gynekologer som jag har träffat nu men igår var jag på en ny klinik (för mig) och träffade en ny gynekolog. Det är alltid lite jobbigt att vara tvungen att dra genom historian för en ny person, berätta allt igen, ta upp alla symtomer, berätta hur det har gått hos andra gynekologer och berätta vilka prover och undersökningar som jag har gjort. Men kvinnan som jag träffade igår gjorde mig lugn, jag kände mig trygg och trots att hon under undersökningen bad om ursäkt typ 4 gånger för att hon tryckte så mycket och rörde runt i fiffi ganska brutalt för att leta efter cystor så kändes det inte jobbigt. Jag ska definitivt gå hos henne i fortsättningen också!

Ni som har följt med mig ett tag vet att jag har fruktansvärda problem med mensvärk. Jag får brutala kramper, ont i magen, ont i ryggen, i benen, jag måste kräkas, blir dålig i magen, ibland även feber… Detta är inte bara när jag har mens utan jag har så även vid ägglossning. Så egentligen, jag känner mig princip magsjuk 3 veckor av 4 varje månad. Jag började med p-piller redan när jag var 12 år för att få bort mensen då jag inte klarade av att gå i skolan och det fungerade bra mot värken. Dock så fick jag en hel del andra biverkningar och har under åren provat 5 olika sorters p-piller. När jag var 18/19 så gav jag upp p-pillerna och har sen dess inte tagit något hormonpreparat alls. Sen dess har mitt brutala illamående kommit tillbaka och under förra året var det flera av er som frågade hur jag mådde pga att jag gick ner ganska mycket i vikt. Anledningen att jag gick ner i vikt är att jag har svårt att behålla maten pågrund av allt illamående… Det har blivit lite bättre sen jag började gå hos kinesiologen och jag har gått upp 3kg sen dess då jag äntligen kan behålla mat i magen. Men under mensen och ägglossningen går det inte. Så därav att jag sökte mig till en ny klinik och en ny gynekolog igår.

483480c5 192d 44d8 baa9 2e2617171b25

Hon vill ju att min mens och ägglossning ska stoppas helt. Tyvärr så kan man inte behandla endometrios på något annat sätt än med hormoner vilket känns mindre bra. Men hon tyckte att jag skulle prova ceracette (mini-piller) som inte innehåller något östrogen. Dessa stänger tydligen av ägglossningen också tillskilland från spiral, p-piller osv. Jag hämtade ut pillerna men jag är ändå fruktansvärt nervös över vilka biverkningar man kan få med tanke på att jag inte har reagerat bra på vanliga kombinerade p-piller. Jag frågade er på instagram om dessa och de flesta av er hade bra erfarenhet av dessa (så skönt att höra) och har inte känt av några biverkningar. Men många skriver att dem har gått upp i vikt, tappat sexlusten, blivit deprimerade, fått akne osv osv… Den biverkningen som jag egentligen är mest rädd för är just viktuppgång. Jag är frisk från min ätstörning sen flera år tillbaka men jag ska inte ljuga och säga att jag inte är rädd att en ”omotiverad” viktuppgång skulle trigga min gamla ätstörning. Alltså om jag plötsligt skulle gå upp massa i vikt utan att äta mer. 2-4 kg javisst men vissa av er skrev att ni hade gått upp mellan 10-40 kg utan att ändra kosten vilket låter helt galet!!! :O Det kan vara värt att testa åtminstone. Skulle jag må jättedåligt av biverkningar så är det ju inte värre än att jag får sluta ta pillerna. Men att gå runt och må illa hela tiden är ju inte heller hållbart. Min gynekolog förklarade det som att om man går med endometriossmärtor för många år så kan man tillslut få kronisk smärta, det är nog det värsta jag kan tänka mig. Tänk att känna sig magsjuk hela livet? nej fy tusan.

98f66317 1fd6 4a8a 8a83 81806ff3ae73

Jag kommer inte börja med dem innan jag har varit i australien då min gynekolog sa att jag skulle räkna med att blöda lite hipp som happ i 3-6 månader när jag börjar ta dem och att det sedan skulle stanna av och sen skulle jag troligen inte blöda alls i framtiden. Men jag har inte lust att ha konstant mens när jag och Jesper ska bo i en bil i 4 veckor när vi back-packar. Så om 2 månader kanske jag ska ta tag i detta och se om jag mår lite bättre av att använda mini-piller mot smärtorna. Ni som följer mig här men inte på instagram, har ni något erfarenhet av detta?

 1. Jag använde cerazette i 8-9 år och det fungerade såå bra för mig! Var orolig för viktuppgång men ingenting skedde. Förlorade mensen snabbt och mådde riktigt bra under alla 7-8 åren tills jag började spy, brösten växte hur mycket som helst och kände mig allmänt svullen typ. Kontaktade kvinnokliniken och de sa att det lät som biverkningar när man precis börjat med dom. Men när jag sa att jag haft dom i 8-9 år blev jag bed att sluta med dom. Hade mens kanske 4 ggr på 8 år (när jag slarvat med tabletterna)

  Från egen erfarenhet kan jag varmt rekommendera men hört att många blöder konstant istället :/

  Lycka till!

 2. Jag fick dessa efter flera års användande av p-piller då mitt BMI var för högt. Absolut, jag hade inga blödningar alls, men jag kunde vakna på nätterna av fruktansvärda magsmärtor. När jag slutade med dem så försvann alla smärtor. Jag slutade främst för att jag och sambon ville ha barn men tankarna att sluta pga smärtorna var också högt prioriterad.

 3. Alltså som du säkert har läst som någon kanske skrivit till dig angående viktuppgång är det inte beroende av pillrerna.
  Jag har p piller, gick upp några kilon för man känner sig sugen mer. Men nu har jag lärt mig äta mellanmål med jämna mellanrum så jag inte hamnar där!
  Jag förstår att viktuppgång kan vara en trigger men om man äter bra mat och inte massa skärp tror jag inte det kommer bli ett problem!
  Jag gick somsagt upp några kilon men efter att ha hittat en balans så har jag nu gått ner de kilona jag gick upp!

  Det kommer gå bra, du är bäst

 4. Fast det låter ju helt galet att ett piller gör att man går upp i vikt. Isf kanske man känner mer hungerkänslor och därav äter mer. Men äter man som man alltid gjort så ska det inte vara några problem med just viktuppgång. Kände exakt samma sak när jag skulle börja med p-piller, men har ätit som jag gjort tidigare och har inte gått upp i vikt.

 5. Haft dessa sedan jag vart 16 år nu 24, hur nöjd som helst ingen viktuppgång och minskad blödning 🙂 har även diabetes typ 1 och dessa funkar galant ihop med den 🙂 tycker absolut du ska testa!

 6. Man här inte upp automatiskt av att äta hormoner, däremot kan aptiten öka vilket ofta leder till viktuppgång. Ät som du alltid äter så är set lugnt.

 7. Jag har inte haft Cerazette utan Gestrina som liknar (eller till och med innehåller samma?). Jag slutade för att jag inte tyckte att det var värt biverkningarna. Jag fick ”mens” en gång i veckan, blev supertorr därnere, fick finnar, aptiten ökade mycket och jag fick en väldig olust till allt (inte bara sex). Exempelvis kunde det kännas jättejobbigt att gå och träna, tvätta bort sminket och sådana enkla saker. Åt bara under 3 månader, men alla biverkningar försvann cirka en månad efter att jag slutade.

  Alla får inte alla biverkningar och en del får inga biverkningar alls, men det gäller att vara uppmärksam på biverkningarna så att man inte går och mår dåligt ”i onödan”. Innan jag åt Gestrina så var jag utan preventivmedel i 2 år efter att en klok barnmorska frågat mig om jag visste vad som var biverkningar och vad som var min personlighet / hade andra orsaker. Innan dess hade jag ätit p-piller mot mensvärk sedan jag var 14 år. När jag kom till barnmorskan gick jag i KBT på UMO eftersom jag mådde så dåligt psykiskt. Att sluta med p-piller blev den vändningen jag behövde då och jag är glad att jag lärt känna min kropp och mig själv som person så att jag vet vad som är biverkningar och vad som är ”jag”.

  Håller tummarna för att det ska funka för dig och att du slipper biverkningar!

  1. Skriver under på det här. Gestrina förstörde mitt liv. Jag blev av med mens helt, dock. Men jag tappade också otroliga mängder hår, hade noll sexlust, blev helt uttorkad där nere (är än i dag i enorm obalans..), kunde inte bli våt, gick upp 7 kilo, kunde inte gå ner ett gram i vikt oavsett kost och träning, slutade känna mättnad (alltså det gick verkligen inte. Var aldrig mätt) och hyn blev kaos. Humöret ska vi inte ens prata om. Usch. Aldrig mer. Avråder minipiller starkt! Värsta jag varit med om.

   Åt gestrina 4 månader tror jag, sen slutade jag och vissa av besvären är som sagt kvar än i dag.

 8. Har ätit cerazette nu i snart ett halvår och är supernöjd! Blödde endast första veckan och sedan dess har jag inte haft någon mens alls. Var också väldigt orolig för att gå upp i vikt men det har inte blivit någon biverkning för mig. Aptiten är som vanligt och jag är som sagt jättenöjd att jag vågade prova!! 🙂

 9. Åh Ellen, tyvärr har jag inte så mycket erfarenhet av just det här. Jag är en såndär lycklig en som inte haft några problem med varken mensvärk eller ppiller. Medan min syrra har haft massor. Det är så olika. MEN det jag ville säga är – att jag tycker du är SÅ STARK. Jag har följt dig länge nu och tycker verkligen att du alltid verkar vara så stark och modig och kämpar på trots att det går ont ibland. Ville bara säga det, du är fantastisk <3

 10. Det fungerade inte alls för mig. Blödde mer eller mindre varje dag. Blev även ”deprimerad”, fick sjuka tankar om att jag ville köra ner bilen i diket för att slippa leva, ramla i trappen och skada mig osv.. Kom när jag började med dom och försvann helt när jag slutade några månader senare. Har aldrig varit deprimerad eller haft såna tankar innan, och aldrig efter.
  Men kanske fungerar bättre på dig!

 11. Hej! Brukar mest följa dej på instagram samt youtube. Läser bloggen då och då, men kände att jag vill kommentera detta inlägg gällande min egen erfarenhet. Har alltid haft väldigt hemsk mensvärk, provat på flera olika p-piller och till sist lämnat bort allt pga viktuppgång, humörsvängningar och minskad sexlust. Då jag inte åt piller märkte jag att ja gick ner i vikt en del och mådde super, bortsett från mensvärken. För ungefär 2 år sen började jag äta minipiller pga ett antal olika orsaker. Då var ja fruktansvärt rädd över bivärkningarna. Har inte haft några märkvärda biverkningar.(kanske lite enklare viktuppgång än jämfört med utan piller) Det bästa är att min mens har blivit bort helt och hållet och har inte alls värk heller! Det jag ville säga är att de lönar sej att prova. Detta med preventivmedel är ju så individuellt och man kan ju alltid sluta äta piller, ifall det inte passar! Kram, du är en inspiration Ellen!

 12. Vet inte om du vet om det och heller inte hur annonseringen på din blogg fungerar men det förekommer annonser för Alternativ för Sverige på din blogg. Kände att kanske vill veta det med tanke på att jag inte har uppfattat dina värderingar och principer som överensstämmande med deras. Hoppas det går att göra något åt!

  1. Helt rätt, jag sympatiserar inte med det paritet överhuvudtaget. Tyvärr så kan jag inte styra över annonserna själv… Hade jag kunnat välja sjölv så hade inte det paritet fått synas i min blogg. Men eftersom att jag bloggar för Bonnier så har dem hand om all annonsering på webbplatsen

 13. Jag har ätit cerazette och mått bra med dem med. Vanligt är att man känner av lite den första upp till tre månader men att kroopen helt enkelt vänjer sig till slut. Avseende viktuppgång är det inte minipillerna i sig som gör det utan en biverkning är en ökad aptit som helt enkelt gör att du äter mer även om du äter samma saker som tidigare. Är man dock en person med regelbundna rutiner tänker jag mig att det inte är något man behöver oroa sig för. Lita på dig själv och din kropp! Kram på dig!

 14. Jag började må väldigt dålig av pillren, slutade med att jag blev väldigt deprimerad och tappade livslusten helt (från ingenstans, endast pga pillren) Allt blev bra igen när jag slutade med dem….

 15. Har tagit cerazette i 7 år, klart jag gått upp i vikt, men jag tror de mer handlar om att hitta en balans i kosten för min syster tog också ceazette men kunde ändå gå ner 40kg. Jag själv hade mens konstant i 3 månader men jag har inte haft mens sedan dess, alltså har jag knappt haft mens på 7 år, vilket är jäkligt skönt. Sexlusten tappar man lite men de kommer tillbaka när din kropp tagit cerazette ett tag. Man kan få menvärk ibland men inte alls på de sättet som utan piller, jag tycker de är värt att testa och jag kommer själv inte sluta förrens jag vill bli gravid

 16. Jag har testat cerazette, för mig blev det inte bra alls. Jag blödde i nästan 12 månader, hade grova humörsvängningar så jag nästan blev rädd för mig själv. Har dom p-piller jag har ätit så har dom varit värst. Men det är ju s

 17. Skickade min kommenter för fort!
  Skulle skriva att det såklart är individuellt och att det kanske funkar mycket bättre för dig! Håller tummarna

 18. Jag testa att äta dem men fick sluta då jag hade blödningar VARJE dag i över sex månader, fick inga andra biverkningar förutom kanske lite humörsvängninar men efter ett tag blir man trött på att alltid ha ”mens”. Hoppas det fungerar bättre för dig och att ditt illamående kan försvinna!

 19. Jag har haft cerazette/andra minipiller som är subventionerade i ca 5år och vad jag minns fick jag inte lång mens i början och inga biverkningar heller, har oregelbunden mens men på senaste brukar det hålla sig 4-6v mellan varje mens så min försvann inte men jag gillar det så vet jag att jag inte är gravid!

 20. Jag har ätit dessa i två omgångar. Först åt jag dem i fyra år. De första 2-3 åren funkade bra men sedan förändrades det till att jag blödde 3 veckor i månaden, tappade sexlusten och blev deprimerad. Slutade med dem i några år och mådde bättre. Några år senare började jag med dem igenom och samma historia upprepade sig. Funkade jättebra 2-3 år men sen kom den oregelbundna mensen tillbaka och depressionen också. Detta medförde att sexlusten minskade. Sedan fick jag även konstiga magsmärtor. Så i somras slutade jag äta dem igen och har fått tillbaka min normala mens och mår mycket bättre. Men jag tror att biverkningarna är väldigt individuella. Jag upplevde inte någon viktuppgång, men eftersom jag hade mens 3 veckor varje månad så var jag ofta svullen. Hoppas det fungerar bättre för dig, självklart är det värt en chans för att se hur din kropp reagerar.

 21. Funkade inte alls för mig. Blev extremt deprimerad. Ingen sexlust. Ingen livslust. Även viktuppgång, dock troligtvis pga hur jag mådde och inte av pillrerna i sig.
  Hoppas dom fungerar bättre för dig 🙂

 22. Hej! Jag åt destrogel (tror det är samma verkningsämne som cerazette men är inte hundra) i drygt ett år. Började när jag var 16 och upplevde inga stora biverkningar (var lite nedstämd och hade lite ont i magen periodvis, men har alltid haft det så vet inte om det berodde på hormonerna). Jag hade absolut inga blödningar under tiden jag åt pillren, vilket ju var skönt på sätt och vis. Samtidigt var det lite jobbigt att inte veta om allt fungerar som det ska. När jag slutade tog det över ett år innan jag fick mens igen. Men som sagt, jag är ganska ung så det behöver ju inte alls ha med pillren att göra. Tänkte ändå att det kan vara värt att nämna. Annars trivdes jag väldigt bra med minipiller!! Kram 🙂

 23. Hej Ellen!
  När jag var yngre, från att jag fick min mens vid 11 års ålder till ca 13 år, hade jag en väldigt jobbig mensvärk. Den varade dock ”bara” de två första dagarna av ”mens-veckan”, men det var nog för att jag skulle känna att så här kan jag inte gå runt och ha det. Jag kunde kräkas, svimma, skrika och slänga saker runt omkring mig till att sova i flera flera timmar helt uttömd på energi. Mina föräldrar kände inte igen mig dessa två dagar i månaden. Jag tog hjälp och fick ta en massa prover. De hittade ingenting som var fel utan sa egentligen bara att jag är en av de tjejer som har väldig otur i detta. Jahapp tänkte jag. Tillslut föreslog min läkare jag hade att jag skulle börja äta mini-piller. Vanligtvis ger det inte ut det i sådan ung ålder, men det var de dem sa kunde hjälpa mig, så jag testade och har SEDAN DESS aldrig mått så dåligt igen! Jag är 22 år idag, så med andra ord har jag ätit mini-piller i 9 år vilket känns ganska sjukt, att ge kroppen dessa hormon. Men jag är SÅ glad över att dessa piller finns!! Någon gång per år kan jag ha en liten blödning, annars ingenting. Jag har inte haft några särskilda biverkningar heller, har klarat mig väldigt bra och hört många andra som också har gjort det. Jag tycker du ska prova dessa! Det är värt en chans som du själv skriver.

  Kram till dig och hoppas det löser sig snart så du kan få må bra 4/4 veckor i månaden!!

 24. Jag har ätit Cerazette sedan jag var 16 (är nu 25) av samma anledning som du: extrema mensvärkar. Jag har inte haft några biverkningar alls av dem. Inte min mamma eller syster heller. Jag tror biverkningarna som kan komma är ganska ovanliga, man ska, som med allt annat i livet, ha otur om man får dem. Tycker definitivt att du ska testa i alla fall! För om de funkar lika bra för dig som de gör för mig så är de underbara 🙂

 25. Jag har aldrig ätit just minapiller men har provat olika p-piller som har funkat bra men äter inga just nu. Har även spiral och p-stav som jag är såå nöjd med! Ska även börja med nya P-piller om vecka då jag behövt göra uppehåll med hormoner inför en opeation. Jag har inte gått upp i vikt av några p-piller men fårt bättre matlust vilket bara har varit bra då jag har svårt att äta pga ätstörning. Till mig har läkaren och min bm sagt att det är bra att kombinera piller och spiral för det har tydligen bättre effekt och en spiral verkar ju direkt i livmodern. Jag använde också tens regelbundet i förebyggande syfte och har fått bra smärtlindring att ta vid behov samt medicin mot illamående.

 26. Jag har ätit mini piller i snart 5år av anledning till migrän samt skydd. Under denna tiden har jag gått upp i vikt och tappat en del sexlust. Men jag har däremot inte blödigt något sen jag började med mina tabletter

 27. Hej Ellen! Det många inte förstår att pillerna inte gör att man går upp i vikt bara i sig själv utan att man kan få mer sug efter mat vilket gör att man går upp. Så bara ät som normalt och ha kvar din balans så kommer du inte gå upp❤️

 28. Hej Ellen!

  Jag tänkte flika in och lämna en kommentar här då jag har som sig. Konstant mensvärk. Mer i vissa perioder. Men jag har PCO. Innan dom hittade mitt ”fel” så fick jag prova massa olika p-piller/mini-piller. Varav cerazette var en utav dom. Det fungerade tyvärr inte för mig då jag fick humörsvängningar och mådde dåligt psykiskt av dom. Men hoppas dom hjälper för dig 🙂

  Det pillret jag ätit som funkat bäst hittills är yaz. Blir säkert byte till det för mig snart igen. Satte i en hormonspiral efter jag fick mitt andra barn och jag har fortfarande konstant mensvärk. Men skönt att man alltid har skyddet där. Har en förmåga att glömma ta pillret ibland.. Hur som… hoppas du blir hjälpt av cerazette

 29. Jag har tagit dessa sen jag var 15år och min mens slutade direkt, jag har inte gått upp i vikt alls och har inte haft några biverkningar 🙂 dessa är även de första p-pillrena jag började med så jag har haft riktigt tur!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..